STAFF SELECTION COMMISSION (SSC) DATA ENTRY OPERATOR EXAM SOLVED PAPER

Posted on July 21, 2008. Filed under: STAFF SELECTION COMMISSION (SSC) DATA ENTRY OPERATOR EX | Tags: |

Free more question avilable on :

http://fresherengineer.blogspot.com

http://indiaknow.blogspot.com

STAFF SELECTION COMMISSION (SSC) DATA ENTRY OPERATOR EXAM  SOLVED PAPER

1.One of the output devices your computer uses is the
(A) mouse
(B) keyboard
(C) monitor
(D) cord
2.All of these are examples of good posture EXCEPT:
(A) back straight
(B) eyes on monitor
(C) feet on the floor
(D) elbows on the table
3.When you store your work so you can come back to it later, you:
(A) click it
(B) save it
(C) type it
(D) print it
4.An example of an input device is:
(A) a speaker
(B) a mouse
(C) a monitor
(D) a printer
5.The computer screen is also called the:
(A) viewer
(B) TV
(C) monitor
(D) video output device
6. To close a program, you would:
(A) shut down the compute
(B) click the _ in the top right hand corner
(C) click the middle box in the top right hand corner
(D) click the X in the top right hand corner
7. What does it mean to have a clean desktop?
(A) there are no programs open on the desktop
(B) there are no bits of paper on the floor
(C) everything is turned off
(D) you have thoroughly dusted your area
8.The main chip in the computer is the:
(A) ROM
(B) CPU
(C) NET
(D) RAM
9. AM stands for:
(A) Really Accessable Memory
(B) Real Access Memory
(C) Random Available Mode
(D) Random Access Memory
10. The instructions that tell the computer what to do and how to do it.
(A) hardware
(B) software
(C) processor
(D) data flow
11. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is :
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
12. The sanctioned strength of the Judges of Supreme Court of India including the Chief Justice is :
(A) 15
(B) 17
(C) 20
(D) 26
13. Who was the first President of India to be elected unopposed?
(A) Dr. S. Radhakrishana
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) V. V. Giri
(D) Dr. Rajendra Prasad
14. The maximum strength of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is :
(A) 525 and 250
(B) 552 and 250
(C) 535 and 275
(D) 500 and 250
15. If the Vice-president were to submit his resignation, he would notify to :
(A) The President of India
(B) The Prime Minister
(C) The Chief Justic of India
(D) The Speaker of the Lok Sabha
16. What is the minimum strength of a State Legislative Assembly?
(A) 40
(B) 60
(C) 50
(D) 70
17. India is the third developing country to host the 2010 commonwealth Games. The other two are :
(A) Malaysia and South Korea
(B) Singapore and Jamaica
(C) Jamaica & China
(D) Malaysia & Jamaica
18. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the :
(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Finance Minister
(D) Lok Sabha
19. Article 370 of the Indian constitution deals with :
(A) The Emergency Powers of the President
(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the Supreme Court on any matter of public importance
(D) Distribution of taxes between the Centre and the State
20. The Supreme commander of the Defence Forces of India is :
(A) The Defence Minister
(B) The Prime Minister
(C) The Chief of the Army Staff
(D) The President of India
21. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Tapti
(D) Godavari
22. The Manas Wildlife Sanctuary is located in the state of :
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) West Bengal
23. How many major ports are there at present in India?
(A) 8
(B) 12
(C) 15
(D) 14
24. The earth revolves round the sun and its causes :
(A) Differences in longitude and time
(B) Changes of seasons
(C) Deflection of winds and currents
(D) Formation of day and night
25. Latitude of a point on the earth is measured by the distance in :
(A) Kilometres from the Equator
(B) Angles from the Equator
(C) Angles from the Poles
(D) None of the above
26. The earth is :
(A) Spherical
(B) Elliptical
(C) Oblate Spheroid
(D) Prolate Spheroid
27. Day and Night are equal at the :
(A) Equator
(B) Poles
(C) Prime Meridian
(D) Antarctic
28. The heaviest planet revolving round the sun is :
(A) Moon
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto
29. The biggest Planet is :
(A) Venus
(B) Mars
(C) Mercury
(D) Jupiter
30. The International Date line passes through :
(A) Exactly through 180° Longitude
(B) Equator
(C) Approximately 180° east or west meridian
(D) 0° Meridian
31. The largest river of Asia is :
(A) Yangtze
(B) Yenisei
(C) Indus
(D) Mekong
32. Which country is called the `Sugar Bowl’ of the world?
(A) Cuba
(B) India
(C) Nepal
(D) Norway
33. Which of the following countries has the largest area in the world?
(A) USA
(B) Russia
(C) Canada
(D) China
34. The world’s highest waterfall, the Angel Falls is situated in :
(A) Venezuela
(B) USA
(C) Guyana
(D) Australia
35. The universe is composed of :
(A) Earth
(B) Earth and the Sun
(C) Mat
(D) None
36. The Temperate Grasslands of South America are called :
(A) Pampas
(B) Steppes
(C) Savanna
(D) Evergreen grasslands
37. Rial is the currency of :
(A) Romania
(B) Iran
(C) Japan
(D) Libya
38. New Moore island is situated in the :
(A) Indian Ocean
(B) Bay of Bengal
(C) Arabian Sea
(D) China Sea
39. Which river in the world carries the maximum volume of water?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi Missouri
(D) Ganga
40. Which of the following rivers crosses the equator twice?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Congo
(D) Orinoco
41. The Indus Valley civilization is associated with :
(A) Egyptians
(B) Sumerians
(C) Chinese
(D) Mesopotamians
42. The Indus Valley Civilization was famous for :
(A) Well planned cities
(B) Efficient civic organisation
(C) Progress of art and architecture
(D) All the above
43. Who was mainly worshipped in the Rig Vedic Period?
(A) Indra
(B) Vishnu
(C) Sun
(D) Trimurti
44. Who is regarded as the great law-giver of ancient India?
(A) Panini
(B) Manu
(C) Kautilya
(D) Dhruv
45. Which of the following is the oldest Veda?
(A) Samaveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda
46. Who among the following was called Light of Asia?
(A) Mahavira
(B) Buddha
(C) Akbar
(D) Ashoka
47. Who was the founder of the Gupta dynasty?
(A) Srigupta
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Kumargupta
48. The Upanishads are :
(A) A source of Hindu philosophy
(B) Books of Ancient Hindu laws
(C) Books on social behaviour of man
(D) Prayers to God
49. The biggest mosque of India was built by :
(A) Aurangzeb
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Jahangir
50. The first Battle of Panipat was fought between :
(A) Sher Shah Suri and Akbar
(B) Humayun and Ibrahim Lodhi
(C) Babar and Ibrahim Lodhi
(D) Babar and Ranasanga
 

ANSWERS :

1. (C) 2. (D) 3. (B) 4. (B) 5. (C) 6. (D) 7. (A) 8. (B) 9. (D) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (B) 20.
(D) 21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (B) 29. (D) 30. (C)
31. (A) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (C) 36. (A) 37. (B) 38. (B) 39. (A) 40. (A)
41. (B) 42. (D) 43. (A) 44. (B) 45. (B) 46. (B) 47. (A) 48. (A) 49. (B) 50. (C)

About these ads

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

3 Responses to “STAFF SELECTION COMMISSION (SSC) DATA ENTRY OPERATOR EXAM SOLVED PAPER”

RSS Feed for Bank Probationary Examination Comments RSS Feed

plz send me more solved sampl paper for SSC
exam (section officer, tax assistant, data enry
operator, stenographer, clerk, LDC, bank P.O. etc

hi
when will deaclar the ssc result

Thanks for giving solved paper. But it’ll be kind of you if You can give ‘Full’ SOlved paper of others ‘Staff Selection Commission”s exams, like combined matric(preli), graduate level, cpo etc.


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 132 other followers

%d bloggers like this: