SBI BANK Clerk Solved Exam Paper

Posted on May 8, 2008. Filed under: SBI BANK CLERK GENERAL KNOWLEDGE, SBI GK QUESTIONS | Tags: , |

MORE SBI CLERK QUESTIONS ON :   http://indiaknow.blogspot.com

1. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

a) Priya Ranjan Das Munshi

b) Mani Shankar Aiyyar

c) P.Chidambaram

d) Sushama Swaraj

ANS : a

2. Fernando Lugo’s name was in news recently as he has taken over as the president of

a) Paraguay

b) Sudan

c) Afghanistan

d) Pakistan

ANS : a

3.  ISRO has launched successfully ten satellites through PSLV-C9 on – 

A. 15th March,2008

B. 30th March,2008

C. 28th April,2008

D. 4th May,2008

ANS : c   

4. The newly constituted National Knowledge Commission is headed by

a) C. Rangarajan

b)Prof. R. S. Sharma

c) Sam Pitroda

d) Ms. Girija Vyas

ANS : c

5. India enacted an important event of Indian National Movement celebrating the seventy- fifth anniversary. Which was it?

a) Quit India Movement

b) Delhi Chalo Movement

c) Civil Disobedience Movement

d) Non – Cooperation Movement

ANS :c

6. Pope Benedict XVI belongs to which country?

a) Italy

b) Germany

c) France

d) Poland

ANS : b

7. The media campaign “ The World Is Waiting” is related to which of the following companies?

a) Lufthansa

b) Qatar Airways

c) Indian Airlines

d) British Airways

ANS : d

8. Who among the following has been elected as President of the International Council of Science Union?

a) E. Sreedharan

b) N. Ram

c) M. G. K. Menon

d) Goverdhan Mehta

ANS : d

9. Which of the following countries launched the smallest combat aircraft in the world?

a) Germany

b) India

c) Russia

d) USA

ANS : b

10. Who among the following British Governor- Generals shifted India’s capital from Calcutta to Delhi in 1911?

a) Lord Louis Mountbatten

b) Lord Canning

c) Lord Hardinge

d) Warren Hastings

ANS : c

11. “Golden Handshake” is the term associated with

a) Share market

b) Retirement benefits

c) Voluntary retirement benefits

d) Smuggling

ANS : c

12. Which of the following is the first surface- to- surface missile in India?

a) Prithvi

b) Trishul

c) Agni

d) Naag

ANS : a

13. Which country will be host 15th SAARC Summit in 2008 ? 

a) Maldives

b) Sri Lanka

c) India

d) Pakistan

ANS : b

14. Mist is caused by

a) Dry ice

b) Ice at low temperature

c) Water vapours at low temperature

d) Carbon- monoxide in solid form

ANS : c

15. Who among the following has been chosen the Miss India Universe for the year 2008 ? 

a) Parvathy Omanakuttan

b) Simaran Kaur Mundi

c) Amrita Thapar

d) Tanvi Vyas

ANS : b

16. Who among the following was the author of “Rajtarangini”, commonly regarded as the first genuine history of India written by an Indian?

a) Banbhatta

b) Ravikirti

c) Pushpadanta

d) Kalhana

ANS : d

17. Who among the following advocated Scientific Socialism?

a) Robert Owen

b) Proudhon Pierre Joseph

c) Karl Marx

d) Saint Simon Henri Claude

ANS : c

18. Which of the following Articles of the Indian Constitution deal with the Directive Principles of State Policy?

a) 26 to 41

b) 31 to 56

c) 36 to 51

d) 41 to 66

ANS: c

19) Which one of the following travelers is not associated with the description of the glories of Vijayanagar kingdom?

a) Abdur Razzaq

b) Paes

c) Ibn Batutah

d) Nuniz

ANS : c :
Abdur Razzaq- Deva Raya II

Paes- Krishna Deva Raya

Ibn Batutah- Harihara I

Nuziz- Achyut Deva Raya

20. The Chinese pilgrim Fa – Hien visited India during the reign of

a) Kanishka

b) Chandragupta I

c) Chandragupta II

d) Harshavardhana

ANS : c

21. Which of the following is the economic growth percentage projected in the 11th Five Year Plan draft that was approved by the Planning Commission in November 2007?

a) 8%

b) 9%

c) 9.5%

d) 10%

ANS : b

22. The Indian Navy’s only sailing ship, which returned to Kochi after a 10- month voyage around the globe is,

a) INS Vibhuti

b) INS Tarangini

c) INS Prabhat

d) INS Viraat

ANS : b

23) Who among the following is the Director General of International Monetary Fund (IMF) ?

a) Thaksin Shinawatra

b) Liang Guanglie

c) Dominique Strauss Kahn

d) Paul Wolfowitz

ANS : c

24) Who is the author of the book “Super Star India : From Incredible to Unstopable”?

a) Shobha De

b) Hillory Clinton

c) Dalai Lama

d) Imran Khan

ANS : a

25) What does CECA stand for?

a) Community Enabled Cooperative Arrangement

b) Comprehensive Ecological Cooperation Agreement

c) Comprehensive Ecological Cooperation Arrangement

d) Comprehensive Economic Cooperation Agreement

ANS : d

26) John wheeler was associated with -

a) Physics

b) Chemistry

c) Botany

d) History

Ans : a
MORE SBI CLERK QUESTIONS ON : http://indiaknow.blogspot.com

About these ads

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

34 Responses to “SBI BANK Clerk Solved Exam Paper”

RSS Feed for Bank Probationary Examination Comments RSS Feed

Thanks for the information. Me this theme too interests. I shall read still.

M VERY MUCH HAPPY BY KEEPING THIS PREVIOUS PAPERS IT HELPED ME A LOO FOR PREPARATION PURPOSE .. I HAVE GOTAN IDEA OF EXAM PATTERN TOO

very good and give some more g quetions

plz send me sbi clerk previous solved paper

Sir, Please send me the SBI clerk old question papers.

good collection of question

Thanks My problem is resolvde here .I’ll b thanful if i can get sme more collection in d same area

please send us sbi bank clerk exam -2008 paper

plz send me the Quition and answer paper for SBI CLERK QUESTIONS …? plz send me

thanks for giving solved papers

hello sir this is a ver good site now for me
to know how bank exam paper should be prepar
plz send me more information

plz send sbi clerk solved paper

sir,
I want information for sbi clerk solved model papers.and
how many marks will be got the job please send the maximum marks.i will be waiting for the call the letter.

Ihope this information willgive me sucess in sbi

please givve me some information

thanks,
this the material Im searching for….

information about next sbi exam held on month of
july

i will read it

very good.plz send me sbi clerk previous solved paper

M VERY MUCH HAPPY BY KEEPING THIS PREVIOUS PAPERS IT HELPED ME A LOO FOR PREPARATION PURPOSE .. I HAVE GOTAN IDEA OF EXAM PATTERN TOO
abhi

It’s very helpful. Thanks.

THANK YOU VERY MUCH……..DEAR

Can u send me more solved question paper for exam preparation on Dt.13th July

nice collection

It Helped me to Boost my Conf.. Thanx Very Much.. :-)

Good and Informative question Paper’s.
Plz send me more.

Thanks for this. It helps in marking.
sir,I want previous solv paper of LIC Assistant

I need Bank of India (Specialist officer)- IT/Computer officer (Scale-1) sample question papers. Also i want the syllabus for this post.
Anurag Singh
09971424599

Thanks for read messages I Hope to you SBI Bank Cleark exam Soved Paper Regarding Information Send me eamil thay That so

No reply answer me

Can yu send me previous years question papers of LIC assistant

can you give previous years solved question papers of LIC assistant

sir,please send me 2000-2007 sbi clerk examination question paper.


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 132 other followers

%d bloggers like this: